Wetenschappers proeven eeuwenoude champagne uit scheepswrak

Franse wetenschappers hebben 170 jaar oude champagne uit een gezonken scheepswrak in de Baltische zee geproefd en onderzocht. De drank bevat opvallend veel suiker en blijkt na een verblijf van bijna twee eeuwen op de zeebodem nog altijd relatief goed te smaken. Waarschijnlijk is de champagne ooit geproduceerd door de wijn zes tot acht maanden te laten rijpen in houten vaten. Dat melden de onderzoekers van de Universiteit van Reims in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Champagnehuizen

De flessen champagne werden in 2010 opgedoken uit de Baltische Zee. De drank werd waarschijnlijk aan het begin van de negentiende eeuw van Duitsland naar Rusland vervoerd en is afkomstig van verschillende Franse champagnehuizen.

De wetenschappers voerden een chemische analyse uit om de samenstelling van drie flessen champagne in kaart te brengen. Hoofdonderzoeker Philippe Jeandet dronk zelfs 0,1 milliliter van de dranken.

 

Bubbels

In de champagne zaten nog maar weinig bubbels, omdat de lucht was ontsnapt door de kurk. Toch was smaak volgens de wetenschapper nog goed. In één van de wijnen proefde hij naar eigen zeggen leer en tabak.

“Het was geweldig. De smaak bleef nog twee tot drie uur in mijn mond hangen”, verklaart hij op BBC News.

Toch bevatten de oude Franse wijnen ook wat elementen die niet in champagne thuishoren. De wetenschappers proefden volgens New Scientist ook ‘dierlijke tinten’ en ‘nat haar’.

 

Suiker

Het onderzoek biedt nieuwe inzichten in hoe het proces van wijn maken in de loop der eeuwen is veranderd. Vooral het hoge suikergehalte in de drank (14 procent) is volgens hoofdonderzoeker Jeandet opmerkelijk.

“Dat gehalte is verbazingwekkend hoog. Het laat zien hoe anders de smaak van mensen in het verleden was.”

In totaal zijn er 168 flessen champagne gevonden in het scheepswrak in de Baltische zee. Een groot deel van de drank is al verkocht. De flessen gingen tijdens een veiling in 2011 voor tienduizenden euro’s per stuk onder de hamer.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

———————————————————————-

Het bericht Wetenschappers proeven eeuwenoude champagne uit scheepswrak verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten