Champagne drinken kan altijd!

Uit deze cijfers blijkt dat er in 2015 in totaal 322.967.455 flessen champagne zijn geproduceerd. Iets meer dan helft (56%), bijna 182 miljoen flessen blijven in Frankrijk zelf. De overige, iets meer dan, 141 miljoen flessen worden naar het buitenland geëxporteerd en dan met name naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Champagne is dus onlosmakelijk verbonden met Frankrijk. Niet alleen omdat de Champagnestreek in Frankrijk ligt maar ook omdat Champagne drinken daar ‘normaler’ is dan bij ons in Nederland. Champagne is voor de Franse heel normaal om te drinken op feestjes, bij een geboorte, borrel of als aperitief.

Dat champagne last heeft van de crisis, moge duidelijk zijn. En anders zijn de cijfers duidelijk genoeg. In de eerste helft van 2016 liep de export van champagne naar landen in de Europese Unie met terug met zo’n 10%. En ook als je naar de cijfers van Nederland kijkt, zie je een afname. In 2011werden er in Nederland nog ruim 4 miljoen flessen verkocht, in 2015 waren dat er dus minder dan 2,4 miljoen. Maar daar waar je bij veel landen alweer wat herstel ziet en er langzamerhand weer meer bubbels wordt gedronken, gebeurt dat in Nederland niet.

Nederland Champagne-land?

Als je het bovenstaande verhaal zo leest, lijkt Nederland niet echt een champagne-land. Nederlanders drinken nog geen half glaasje champagne per jaar, terwijl de gemiddelde Nederlander (als die al bestaat) zo’n 6,4 glaasjes bier per week drinkt. Wel groeit de vraag naar mousserende wijnen in zijn geheel. Dus wie weet, wordt Nederland toch ooit een champagne-land.

Het bericht Champagne drinken kan altijd! verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten