Welke wijn bij asperges?

Welke wijn bij asperges?

Vanaf begin april is het aspergeseizoen geopend en zijn asperges weer volop verkrijgbaar.  Het aspergeseizoen is zo’n 2 maanden, best kort, maar lang genoeg om van alle mogelijkheden en heerlijke aspergegerechten en bijpassende wijnen te genieten. Asperges, het witte goud of nog mooier volgens onze Duitse buren “Liebesspitzen” en in Frankrijk “Pointes d’amour”, zijn erg gezond, rijk aan vitamines en een ware delicatesse. Maar wat is nu de beste wijn bij asperges?

Als er een groente is die direct associaties oproept bij wijn, zijn het wel asperges. Wij kennen geen andere groente die bij mensen direct aan diverse bijpassende wijnen doet denken. Vraag het iemand, en het is zeer waarschijnlijk dat je bij asperges het advies krijgt om eens een Pinot Blanc (ook wel Weissburgunder in Duitsland) uit de Elzas of Mosel erbij te proberen.

In deze blog hebben we het over wijn bij witte asperges (dus niet de veel minder voorkomende groene of paarse). Witte asperges hebben een subtiele lichte smaak, een klein bittertje en zijn ook een beetje zoet. Asperges bevatten namelijk van nature een zoetstof. Deze smaken kunnen met mooie wijnen extra geaccentueerd worden.

Wijn en asperges combineren

Terug naar het combineren van wijn en asperges. Welke wijn kun je goed combineren met asperges? Zoals altijd hangt de keuze voor een wijn samen met de wijze waarop je de asperges gaat bereiden en welke ingrediënten je nog meer toevoegt.

Toch zijn er wel een aantal ‘basisregels’ waar je in ieder geval op kunt letten:

Niet te licht – Kies geen wijn met een hele lichte subtiele smaak. De smaak van de wijn zal overheerst worden door de smaak van de asperges.
Niet te overheersend – Andersom is ook het geval. Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Geen houtlagering – Houtgelagerde wijnen zijn over het algemeen niet aan te bevelen, deze overheersen de smaak van de asperges. Wijn die op hout gelagerd is en zeker een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met het oxaalzuur en dan delft de wijn het onderspit (behalve als je de asperges met gegrild vlees of vis combineert; dat kan dan wel weer zoals bijvoorbeeld een mooie witte of rode bourgogne)

Vaak wordt er gekozen voor Pinot Blanc / Weissburgunder, Riesling of Sauvignon Blanc. Maar ook een vollere Sancerre of Grüner Veltliner kunnen een mooie combinatie vormen met asperges.

Veel voorkomende Asperge bereidingen

De bekendste bereiding met ham, ei en beetje botersaus zorgt ervoor dat de asperge centraal staat: een mooi gerecht met milde ronde smaken. De botersaus maakt de keuze voor een wijn met lage zuren en natuurlijke minerale frisheid logisch. Pinot Blanc en Riesling zijn dan de klassieke combinaties met asperges. Maar ook een Picpoul de Pinet of een Soave smaakt prima bij dit klassieke gerecht.

Een andere veel voorkomende bereiding is zalm met asperges. Bij een mooie gegrilde zalm met asperges is een mooie frisse Grüner Veltliner zeker verrassend en een prima combinatie. Bij de combinatie met zalm en crème fraîche gaat een Sauvignon Blanc of een mooie frisse Rosé (bijvoorbeeld de Cérès van Calmel & Joseph) verrassend goed samen.

Combineer je asperges met een lekkere romige saus, neem dan ook een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan mooi aan op de saus.

Combineer je asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, zonder strakke  tannines, zoals een Gamay of een Cabernet Franc. Of zoals eerder gezegd, een mooie witte of rode Bourgogne bij gegrild vlees.

Tot slot

Natuurlijk blijft de keuze voor een bepaalde wijn bij een bepaald gerecht een persoonlijke keuze. Dat maakt het ook zo leuk! Als je de basisregels volgt kom je al heel ver. Verder is het natuurlijk gewoon een kwestie van smaak maar ook veel proeven en proberen.

Wij van Wijnbloggers zijn dan ook ontzettend benieuwd welke wijn jij schenkt bij asperges! En hoe je de asperges hebt bereid. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Het bericht Welke wijn bij asperges? verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten