Hoeveel wijn in een glas?

Officiële regels voor de juiste hoeveelheid rode wijn of witte wijn zijn er niet: hoeveel wijn in een glas bepaal je vaak zelf.

Er zijn diverse verschillende theorieën over een standaardglas wijn (of andere alcoholische drank). Dit hangt ook af van het alcoholpercentage in de wijn (of andere drank). Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid.

Verantwoord alcoholgebruik

Als je naar verantwoord alcoholgebruik kijkt, dan kijkt men vooral naar de hoeveelheid  alcohol die men binnenkrijgt per glas en wat verantwoord is. De regel is 10 gram alcohol voor een standaardglas. Stel een glas wijn heeft een alcohol percentage van 12,5% (gemiddelde wijn), dan is dat 12,5 ml alcohol op een glas van 100ml. Dat is in totaal ongeveer 10 gram alcohol. Dus bij een glas met 100ml wijn zit je op de norm van 10 gram alcohol (per glas).

Maar let op: een glas bevat echter meestal al gauw 125 ml wijn (6 glazen uit een fles) of zelfs meer. De meeste wijnglazen zijn ook wat groter, waardoor 100ml wijn wat weinig lijkt. In praktijk schenk je dus al gauw meer in dan de 100ml.

Eén glas is al snel twee of drie glazen wijn

 

Uit het onderzoek van de Iowa Stat University blijkt dat de hoeveelheid rode wijn of witte wijn die we in een wijnglas schenken, al snel gelijk staat aan de hoeveelheid die hoort bij twee of drie glazen.
Ook blijkt dat we eigenlijk geen idee hebben hoeveel rode wijn of witte wijn we inschenken en hoeveel we eigenlijk drinken.

Drink je bier, dan is het al snel duidelijk hoeveel je hebt gedronken. Een bierglas heeft een vaste inhoud en een flesje bier ook.

Bij wijn is dat anders. Er zijn honderden verschillende Wijnglazen te koop. En bij de keuze voor een wijnglas speelt toch al snel de persoonlijke voorkeur voor een bepaald glas mee. Dat is belangrijker dan dat de wijn in het juiste wijnglas wordt geschonken. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat we al snel zo’n 12 procent meer wijn in een groot glas schenken dan in een kleiner glas.

Ook de kleur van de wijn is bepalend voor de hoeveelheid wijn die we inschenken. We schenken namelijk meer witte wijn (9 procent) dan rode wijn in een wijnglas. Rode wijn is beter zichtbaar in het glas dus zien we sneller hoeveel er in zit dan bij witte wijn.

wijnbloggers.nl

 

Het bericht Hoeveel wijn in een glas? verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten