Rootzz of Nature verrijkt vleesvervangerschap met vegan jackfruit saté en rendang

Vleesvervangermerk Rootzz of Nature breidt het vega(n) koelschap uit met twee nieuwe producten: jackfruit saté en jackfruit rendang. Voor beide producten wordt gebruikgemaakt van gedroogde jackfruit uit Oeganda. De jackfruit wordt gedroogd voordat het op de boot gaat waardoor het te vervoeren volume met 80% afneemt en de footprint aanzienlijk wordt verkleind. Daarnaast worden de boeren in Oeganda verzekerd van een eerlijke prijs. Kortom: twee unieke producten met een mooi verhaal! De jackfruit saté en jackfruit rendang van Rootzz of Nature zijn vanaf week 37 bij Albert Heijn en Jumbo te vinden. 

Veelzijdige vrucht
Jackfruit is een zeer veelzijdige vrucht die veel toepassingen kent. De grote groene vrucht is rijp lekker zoet en stevig. De jonge, onrijpe jackfruit, is de laatste tijd bekend geworden als ingrediënt in het vleesvervangerschap. Jackfruit heeft een vleesachtige structuur en neemt heel goed smaken op, wat het een goede basis maakt voor vleesvervangers. In de nieuwe saté en rendang wordt gedroogde jackfruit gebruikt die nog gemakkelijker te verwerken is en goed smaken opneemt. De Oosterse kruiden en specerijen worden diep in de vezels opgezogen, wat zorgt voor een intense smaakbeleving. De nieuwe producten zijn door de chef-koks van Rootzz of Nature zo bereid dat je ze alleen nog maar hoeft op te warmen.

Women empowerment
Voor de nieuwe producten gebruikt Rootzz of Nature gedroogde jackfruit uit Afrika. Het idee om met gedroogde jackfruit te werken is ontstaan vanuit de wens om meer werkgelegenheid en betere omstandigheden te creëren voor vrouwen in Oeganda en hun gezinnen. Jackfruit wordt in Oeganda bijna niet gegeten door de lokale bevolking, maar veel families hebben wel een paar bomen staan als alternatief bij voedseltekorten. Door de jonge, onrijpe jackfruit te gebruiken om vleesvervangers mee te maken wordt een afzetmarkt gecreëerd. Grote groepen kleinschalige boeren leveren ieder elke week gemiddeld 5 jonge jackfruits. Deze boeren krijgen een eerlijke prijs, op basis van de huidige living income benchmark.

Jackfruit: het gewas van de toekomst
De grote groene vrucht groeit in Oeganda in traditionele voedselbossen en draagt bij aan de uitzonderlijke biodiversiteit van het regenwoud. Gedroogd jackfruit is een echte klimaatkampioen. De jackfruitboom geeft schaduw aan andere gewassen en voeding aan de bodem, produceert het hele jaar door zijn vruchten en heeft niet veel water nodig om te groeien. Door jackfruit te drogen is het lang houdbaar en kan het op een duurzamere manier vervoerd worden, bijvoorbeeld over land in plaats van per vliegtuig. Daarnaast neemt het volume van de vrucht met 80% af als deze gedroogd wordt, wat de footprint van het vervoer aanzienlijk verkleint. 

Nieuwe verrassende producten
Deze duurzamere, gedroogde jackfruit is door Rootzz of Nature nu omgetoverd tot twee verrassende vegan producten: jackfruit saté en jackfruit rendang. Beide producten hoeven alleen nog opgewarmd te worden en maken het bereiden van een vega(n) maaltijd laagdrempelig, makkelijk en vooral heel lekker. Beide producten zijn vanaf week 37 verkrijgbaar bij Albert Heijn en Jumbo. Een paar weken eerder lanceerde Rootzz of Nature ook al een range binnen het Oosterse schap bestaande uit de smaken BBQ, curry en rendang. Deze producten vind je bij Jumbo, Crisp, DekaMarkt en Dirk.
Jackfruit saté – Rootzz of Nature, adviesprijs: €4,39
Jackfruit rendang – Rootzz of Nature, adviesprijs: €4,39

Het bericht Rootzz of Nature verrijkt vleesvervangerschap met vegan jackfruit saté en rendang verscheen eerst op Plantaardig.org.

Vergelijkbare berichten