Oranje wijn, nieuwe trend?

Oranje wijn; Nee, het is geen koningsdagwijn en het is ook geen commercieel ontwikkelde wijn speciaal voor het WK. Vin Orange is een bijzondere wijn op zich, met een uniek karakter en een eeuwenlange geschiedenis, die de laatste tijd steeds populairder wordt. En niet zonder reden, een wijn die zeker de moeite is om te ontdekken.

Wat is oranje wijn?

Ik hoor je al denken, bestaan er ook oranje druivensoorten? Nee, daar heeft het niets mee te maken. Oranje wijn wordt gemaakt van witte druiven, maar volgens hetzelfde vinificatieproces als bij rode wijn. In de schilletjes, pitjes en stokjes van de druiven zitten kleurstoffen en bij oranje wijn gist deze “most” mee. Hierdoor ontstaat er een amber/oranjekleurige wijn én bevat de wijn tannines.

Bij witte wijn wordt het sap normaal gesproken zo snel mogelijk gescheiden van de rest van de druif, waardoor de wijn wit tot geel blijft en er geen tannines in de witte wijn terecht komen. Een flink verschil met de oranje wijn dus.

Orange rosé?

Al zien orange wines er door hun kleur net zo fris en gezellig uit als een heerlijk glaasje rosé op het terras, toch is het wel degelijk iets anders. Rosé wijn wordt namelijk gemaakt van blauwe druiven (of een mix van blauwe en witte druiven). De druiven wordt direct heel licht geperst, waardoor er maar een klein beetje kleur uit de schil in het sap komt, of de schilletjes van de blauwe druiven gisten kort mee en geven op deze manier hun vaak prachtige kleur aan de wijn. Vervolgens is het vinificatieproces hetzelfde als bij witte wijn. Oranje wijn is dus geen oranje/zalmkleurige rosé.

Oud wijnproces – nieuwe trend

Al lijkt dit weer een nieuwe trend in wijnwereld, oranje wijn bestaat al meer dan 5000 jaar en vindt zijn oorsprong in Georgië. Het wijnproces vindt plaats in vaak speciale vaten van cement of keramiek, of traditiegetrouw in grote aardewerken amfora. De schilletjes en pitjes zakken in verloop van tijd naar de bodem, en de wijn filtert zicht als het ware dus vanzelf. In deze traditionele methode wordt er niks toegevoegd, geen sulfieten en geen gist. Er wordt gewacht totdat de fermentatie zelf op gang komt. Dit traditionele Georgische productieproces van oranje wijn is een van de oudste wijnmaakprocessen en staat inmiddels zelfs op de UNESCO-erfgoed lijst. Het is dus eigenlijk een herontdekte wijn!

Natuurlijke wijn

Er wordt natuurlijk nog maar een heel klein deel van de oranje wijnen volgens het traditionele proces gemaakt, maar toch vallen de meeste oranje wijnen tot de natuurlijke wijnen. Het wijnproces gaat zoveel mogelijk natuurlijk, zonder het ingrijpen van de wijnmaker of zonder extra toevoegingen. Wel zo fijn.

Hoe smaakt oranje wijn

Leuk al die informatie, maar dan nu toch het belangrijkste; hoe smaakt oranje wijn? En bij welke gelegenheid of gerecht drink je het?

Vin Orange heeft de kracht en zwaarte van rode wijn maar het frisse van witte wijn. Een volle krachtige wijn, met vaak tonen van gekonfijt fruit, noten en soms wat mineraligs en aards. Oranje wijn heeft vaak een frisse afdronk met een licht bittertje. Lichter en frisser dan rode wijn, maar voller en zwaarder dan witte wijn: perfect ertussenin dus.

Orange wine is dus echt niet te vergelijken met witte wijn. Door de tannines heeft de wijn veel meer pit en is daardoor heel goed te combineren met bijvoorbeeld geroosterd vlees. Ook is deze wijn perfect te combineren met kruidige wereldgerechten zoals curry’s en kruidige Aziatische gerechten, maar ook vettige visgerechten en pittige kazen.

Proeven!

Net als bij andere wijnsoorten is de smaak en textuur afhankelijk van de druiven die worden gebruikt, het gebied waar het vandaan komt en de klimatologische invloeden. Dus heb je een oranje wijn geproefd, en ben je niet helemaal enthousiast probeer dan zeker nog een andere variant.

Verras je vrienden met een bijzondere oranje wijn of ontdek zelf de verschillen en prachtige wijn-spijs combinaties. Dus proef erop los!

Hieronder geven we je ook een paar tips van een paar heerlijke varianten.

Oranje wijn is niet overal te koop, maar bij een goede slijter bij jou in de buurt moet je wel een paar mooie oranje wijnen kunnen vinden. Ook kun je natuurlijk heel wat mooie exemplaren online bestellen, zoals Vin Orange of Pomone bij wijnvoornu.nl .

 

 

Het bericht Oranje wijn, nieuwe trend? verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten