Waarom witte wijn eigenlijk niet bestaat!

Waarom witte wijn eigenlijk niet bestaat!

Wat is het verschil tussen witte wijn en rode wijn? Sommigen beweren dat witte druivensoorten geen anthocyanen (kleurstoffen, red.) bevatten, waardoor witte wijn wit is. Wetenschappers van de Italiaanse Edmund Mach stichting ontkrachten deze stelling en beweren dat witte wijn niet bestaat.

De onderzoekers hebben verschillende witte druiven geanalyseerd met een spectrometer. Zij bestudeerden o.a. Chardonnay, Sauvignon Blanc en Riesling-druiven. De gemiddelde wijnkenner zal deze witte wijnen vast en zeker herkennen.
Wat blijkt: deze druiven bevatten wel anthocyanen, alleen veel lagere concentraties dan in blauwe druivensoorten, zoals Merlot. Zo heeft een gemiddelde blauwe druif meer dan duizend kleurstoffen dan een witte druif. Er bestaat dus geen witte druif. Het zijn allemaal blauwe druiven, alleen hebben ze weinig kleurstoffen.

Roze gloed

Dit lost het mysterie op waarom witte wijn soms een roze gloed heeft. “Er zijn wijnmakers die witte druiven verzamelen, maar uiteindelijk een rosé wijn produceren”, vertelt onderzoeker Panagiotis Arapitsas aan New Scientist. “Nu weten we hoe dit komt.” Volgens Arapitsas wordt de concentratie van alle pigmenten sterk beïnvloed door klimaatveranderingen.

Bekende druivenrassen waar witte wijn van gemaakt wordt zijn: Airén, Aligoté, Arneis (witte nebbiolo), Chardonnay (meest aangeplante druif voor witte wijn ter wereld), Chenin Blanc, Cortese, Gewürztraminer, Glera – Prosecco, Grüner Veltliner, Moscato, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc Sémillon, Trebbiano en Viognier. Genoeg druiven dus om witte wijn te kunnen drinken met genoeg variatie in geur en smaak.

Het bericht Waarom witte wijn eigenlijk niet bestaat! verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten