Hoe smaakt een 151 jaar oude wijn uit een scheepswrak?

Amerikaanse wijnliefhebbers hebben gisteren op een wijnfestival een fles geopend uit 1864. De wijnfles werd vier jaar geleden gevonden in een scheepswrak op de zeebodem bij Bermuda.

Duikers vonden de fles wijn in 2011 bij een scheepswrak voor de kust van Bermuda.
Nadat ze de wijn in hun glas hadden laten ronddraaien, eens goed hadden geroken, kwamen de sommeliers bij de eerste slok allemaal tot dezelfde conclusie: vies. Maar zoals echte wijnkenners betaamt, brachten ze dat wat beter onder woorden: ‘een koppig boeket van zwavel, met uitgesproken ondertonen van zout water en benzine’.

Bij het spijs- en wijnfestival in de Amerikaanse staat South Carolina konden mensen een kaartje kopen om toe te zien hoe een jury van experts de wijn proefde. ‘Ik heb wel eens eerder scheepswrak-wijnen geproefd’, zei sommelier Paul Roberts. ‘Ze kunnen geweldig zijn.’ Deze dus niet.

Alcohol
De troebele geel-grijze vloeistof rook en smaakte naar krab, benzine, zeewater, azijn, met wat citrus- en alcoholsmaak. De kenners konden er niet eens achter komen wat voor wijn het oorspronkelijk was geweest: misschien ook wel sterke drank, of een medicijn. Het alcoholpercentage had niet geleden onder 150 jaar op de zeebodem liggen. Dat was nog 11 procent.

In 2011 vonden twee duikers de fles in een stoomschip dat onder verdachte omstandigheden was gezonken tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het is nooit duidelijk geworden of de boot tot zinken is gebracht of schipbreuk leed. De duikers vonden in het ruim nog vier andere flessen drank, parfumflessen, vrouwenschoenen, haarborstels en parelknoppen.

Het bericht Hoe smaakt een 151 jaar oude wijn uit een scheepswrak? verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten