Achtste editie Eneco NK Tegenwindfietsen wordt recycle-editie

Ergens tussen nu en minimaal windkracht 7 pal tegen op de Oosterscheldekering. Dan geeft de organisatie van het Eneco NK Tegenwindfietsen (NKT) voor de achtste keer het officiële startsein. Zodra het ‘We kriehen sturm!’ klinkt, worden de eerste 300 aanmeldingen beloond met het felbegeerde startbewijs. Na de wat mildere Matseditie staat het komende NKT in het teken van duurzaamheid en consuminderen. Er wordt volop gerecycled: de doeken rondom het parcours komen van andere evenementen, afgedankte boeketten krijgen gedroogd en wel een tweede kans op het podium. Ook is er een recycle-klassement en laat Het (op z’n) Re-tour Shirt voor de winnaars zien dat je op heel veel manieren innovatief kunt zijn met duurzaam. Ook als je volle bak tegen de Hollandse wind in fietst. 

Bewustzijn aanwakkerende wind
Het bewijs van de typische en enorme wind-tegen-kracht op de Oosterscheldekering wordt ook deze editie ongetwijfeld weer treffend weergegeven door verbeten koppen en momenten waarop letterlijk het snot voor de ogen wordt gefietst. Het achtste NKT staat verder in het teken van Re-cycling. De deelnemersfietsen werden altijd al hergebruikt. Andere recycle-elementen om het duurzame bewustzijn nader aan te wakkeren zijn bijvoorbeeld de fietsen die bestemd zijn voor het recyle-klassement – opgedregd uit een gracht of nooit bij de fietsenmaker opgehaald. Daarnaast dus de reïncarnatieboeketten voor de winnaars en de oproep om zoveel mogelijk te hergebruiken, of het nou een bidon is of kleding in de stijl van het thema.

Toiletpapier
Bedenker en medeorganisator van het NKT Robrecht Stoekenbroek over het thema van dit jaar:

 

“Het enige dat we deze editie niet recyclen zijn de deelnemers en het toiletpapier. Omdat we de vraag naar startbewijzen niet aankunnen hebben we dit jaar een nieuw ‘troost’ klassement met gerecyclede fietsen. Dat zijn oude fietsen die we overal vandaan hebben gehaald zodat we tien extra mensen blij kunnen maken. Met ‘wervelende’ snelheden van 4-10 km/h kunnen deelnemers gelukkig extra lang stilstaan bij duurzaam. En waarom dat een goed idee is. Om dat met een knipoog te benadrukken, vragen we deelnemers om geen speciale aerodynamische fietskleding aan te schaffen, maar vooral te recyclen en hergebruiken wat ze hebben.”

Robrecht

Over het Eneco NK Tegenwindfietsen
Het Eneco NK Tegenwindfietsen is een oer-Hollands evenement dat pas doorgang vindt bij een zuidwesterstorm met minimaal windkracht 7. Het circuit voor de 200 individuele deelnemers en 25 vierkoppige teams is de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland. Het materiaal: een gewone fiets zonder versnellingen en met terugtraprem. Het Eneco NK Tegenwindfietsen wordt georganiseerd door het Amsterdamse reclamebureau Being There en de sportmarketeers van SportVibes uit Delft. Het evenement wordt mede moeilijk gemaakt door Eneco HollandseWind & Zon® dat al zes jaar hoofdsponsor is. Zie ook de officiële NKTegenwindfietsen pagina.

Het bericht Achtste editie Eneco NK Tegenwindfietsen wordt recycle-editie verscheen eerst op Ride it!.

Vergelijkbare berichten