Verantwoordelijkheid is essentieel bij inkoop dons

De verwerking van dons gaat echter gepaard met consumentenzorgen over de ethiek van het gebruik van dierlijke veren in plaats van synthetische materialen. De onvermijdelijke vraag is dan ook: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het dons dat Haglöfs verwerkt ethisch verantwoord is?

Avontuurlijke outdoor-mensen zijn zich als geen ander bewust hoe belangrijk het is om droog en warm te blijven onderweg. Dons is daarbij een perfect materiaal in koude omstandigheden voor performance-kleding. Het heeft uitstekende verwarmende en isolerende eigenschappen, in vergelijking tot synthetische alternatieven.

Caroline Auclair, Head of Product Management Apparel bij Haglöfs, legt uit dat dons en synthetische alternatieven hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben. ‘We bieden zowel dons als synthetische isolatie aan. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van je uitrusting: prijs, warmte-gewicht verhouding, opvouwbaarheid, duurzaamheid en waterbestendigheid, om er maar een paar te noemen. Synthetische isolatie is hypoallergeen en meestal goedkoper. Dons is echter ongeëvenaard in zijn lichtheid en warmte, en dankzij recente innovaties in hydrofobe behandelingen kan dons nu ook concurreren met synthetische isolatie in natte omstandigheden.’

Verantwoorde en ethische inkoop dons
De inkoop van dons legt een enorme verantwoordelijkheid bij elke kledingfabrikant en merk om ervoor te zorgen dat het onder de juiste omstandigheden gebeurt. Haglöfs neemt verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat het dons ethisch is geproduceerd en verantwoord wordt gebruikt.

‘Dons is op ongekende wijze in staat om warmte vast te houden en het gewicht extreem laag te houden. Dat is cruciaal voor veel van onze trouwe avonturiers. We bieden alleen donsproducten aan als ze op verantwoorde wijze zijn ingekocht. Genieten van het buitenleven in koude omstandigheden mag nooit ten koste gaan van dierenwelzijn,’ aldus Caroline Auclair.

100 procent van het door Haglöfs gebruikte dons is RDS gecertificeerd (Responsible Down Standard) om ervoor te zorgen dat de vogels niet levend worden geplukt of gedwongen worden gevoerd in de toeleveringsketen. De RDS certificeert boerderijen die de ‘Five Freedoms’ van dierenwelzijn respecteren. Deze houden in dat eenden en ganzen vrij zijn van honger en dorst, vrij van ongemak, pijn, verwonding en ziekte, vrij van angst en stress en de mogelijkheid hebben om normaal gedrag te vertonen. Alle RDS-gecertificeerde producten van Haglöfs worden door een derde partij gecontroleerd in elke stap van de keten, van boerderij tot magazijn, en zijn volledig traceerbaar via het Track my Down-systeem.

Producten gemaakt om lang mee te gaan
Haglöfs zorgt er niet alleen voor dat het dons in zijn kleding op verantwoorde en ethische wijze is geproduceerd, maar werkt er ook hard aan om ervoor te zorgen dat zijn producten zijn gemaakt om lang mee te gaan.

‘We willen ervoor zorgen dat onze donsproducten een lange levensduur kunnen hebben in zware omstandigheden. Omdat we materialen gebruiken die afkomstig zijn van dieren, hebben we de morele plicht om elke veer zo lang mogelijk te benutten,’ aldus Caroline Auclair.

Dit is ook de reden waarom Haglöfs een reeks donsproducten heeft ontwikkeld met hydrofobe eigenschappen om te voorkomen dat het zijn ademende en isolerende eigenschappen verliest. Door ethisch dons in te kopen en te verfijnen om zo lang mogelijk de elementen te weerstaan, zorgt Haglöfs ervoor dat zijn donsproducten zo verantwoord en duurzaam mogelijk zijn.

Vergelijkbare berichten