Mijn fietsaccu is aan vervanging toe, wat nu?

Een fietsaccu van een elektrische fiets gaat gemiddeld zo’n vijf tot acht jaar mee. Dit is een stuk korter dan de levensduur van de fiets zelf. Als je fietsaccu aan vervanging toe is, zijn er meerdere oplossingen voorhanden.

Wanneer is een fietsaccu aan vervanging toe?

In de eerste plaats dien je er zeker van te zijn dat jouw fietsaccu daadwerkelijk aan vervanging toe is. Doorgaans is een fietsaccu stuk als deze één of meer van de volgende gebreken vertoont.

De accu heeft schade, aan de buiten- of binnenkant.
De actieradius loopt ongewoon snel terug. Oftewel: het aantal kilometers dat je met trapondersteuning kunt afleggen neemt sterk af.
Het opladen duurt langer.
Het lukt niet meer om de accu volledig op te laden.
De accu laadt helemaal niet meer op.

Als een fietsaccu het begeeft door ouderdom, dien je zelf de kosten te betalen. Echter zijn er tal van andere oorzaken waardoor een fietsaccu het onverhoopt al veel eerder kan begeven. Daarom is je elektrische fiets verzekeren sterk aan te raden. Bij diverse elektrische fietsverzekeringen kun je er namelijk voor kiezen om de fabrieksgarantie van je fietsaccu te verlengen; dikwijls tot een termijn van drie jaar.

Hoe kan ik mijn fietsaccu vervangen?

Als je fietsaccu het daadwerkelijk begeven heeft, heb je twee opties: een nieuw accu kopen of je huidige fietsaccu reviseren.

Nieuw kopen

Fietsaccu’s zijn niet gestandaardiseerd. Dit betekent dat niet alle accu’s op jouw elektrische fiets zullen passen. Als je een nieuwe fietsaccu gaat kopen, is het verstandig de volgende gegevens op een rij te hebben.

Het merk, model, modeljaar en de uitgave van jouw fiets.
Het accutype: in de bagagedrager of in het frame.
De stekkeraansluiting van jouw huidige fietsaccu.
De capaciteit van jouw huidige fietsaccu.

Reviseren

Niet voor iedere elektrische fiets is (nog) een passende fietsaccu te koop. In dat geval kun je ervoor kiezen om je huidige fietsaccu te reviseren. Bij het reviseren van een fietsaccu worden batterijcellen vervangen, soms wordt zelfs enkel de behuizing van de accu hergebruikt en het gehele binnenwerk vernieuwd.

Het bericht Mijn fietsaccu is aan vervanging toe, wat nu? verscheen eerst op Welke geraniums?.

Vergelijkbare berichten