Hoeveel calorieën in wijn

Of het nou voor een dieet is of uit nieuwsgierigheid, soms wil je gewoon weten hoeveel calorieën in wijn zitten. Met een blik op het etiket van de wijnfles, zoals je waarschijnlijk gewend bent bij andere producten, kom je alleen helaas niet ver. En dat is natuurlijk best gek, want bij elk ander voedingsmiddel vind je wel een overzichtelijke voedingstabel of ingrediëntenlijst op de verpakking. Hoe zit dat?

In Nederland is het verplicht om op alle voorverpakte voedingsmiddelen te vermelden wat erin zit. Maar er zijn een paar uitzonderingen; zoals verse groente en fruit en dus (sommige) alcoholische dranken. Sinds 2020 is de wet al een beetje aangepast en is de vermelding van wat er in sterke alcoholische dranken zit wel verplicht. Maar bij wijn is dit dus (nog) niet het geval. Maar hoe kun je er dan achterkomen hoeveel calorieën er dan precies in je wijntje zit? Dat hangt van een aantal verschillende dingen af. We helpen je op weg.

Rond of slank

Om te beginnen hangt het aantal calorieën af van het type wijn dat je drinkt. In een zoete wijn zit door de grote hoeveelheid restsuikers natuurlijk meer calorieën dan in een droge wijn. Maar soms heb je niet eens door dat je een wijn drinkt met veel restsuikers. Zoals bijvoorbeeld bij sommige overheerlijke volle rode wijnen zoals een Primitvo of Negroamaro, die worden gemaakt van hele rijpe druiven, die dus veel suikers bevatten. Een deel van deze suikers wordt omgezet in alcohol en een deel, de restsuikers, blijft aanwezig in de wijn. In een droge witte wijn zit sowieso altijd minder suiker (en calorieën) dan in rode wijn.

Calorieën in alcohol

Dat een deel van die suikers wordt omgezet in alcohol is natuurlijk fijn, maar die alcohol bevat natuurlijk ook calorieën. En behoorlijk veel ook nog. Om je een idee te geven: 1 gram alcohol bevat ongeveer 7 calorieën. Ter vergelijk: 1 gram koolhydraten bevat 4 calorieën. Het is misschien een open deur, maar hoe hoger het alcoholpercentage, des te meer calorieën dus.

Half vol

Naast de restsuikers en het alcoholpercentage in een wijn hangt het natuurlijk ook nog af van hoe vol je je wijnglas schenkt. Je hebt bijvoorbeeld met jezelf afgesproken dat je één glas wijn per dag mag drinken, en schenkt vervolgens het glas (misschien onbewust) veel te vol. De inhoud van een standaardglas wijn is namelijk maar 100 ml, maar check maar eens met een maatbeker hoe vol jij normaal een wijnglas schenkt, dan kom je waarschijnlijk al gauw op zeker 150 ml. In onze post Hoeveel wijn in een wijnglas lees je nog meer over hoe vol je een glas schenkt.

Hou bovenstaande punten in gedachte als je een inschatting wil maken over het aantal calorieën in wijn, maar hieronder vind je een overzicht om je een idee te geven hoeveel calorieën er ongeveer in je favoriete wijn zit.

 

In een glas wijn van 150 ml zit ongeveer

Calorieën droge witte wijn: 101 kcal
Calorieën zoete witte wijn: 144 kcal
Calorieën rode wijn: 123 kcal
Calorieën Rosé: 107 kcal

Per glas (85 ml)

Calorieën Champagne: 57 kcal
Calorieën Prosecco: 50 kcal

 

Dat zie je goed; in Champagne en vooral Prosecco zitten relatief weinig calorieën, een extra goede reden om veel vaker een fles bubbels te ontpoppen!

Geniet!

Het aantal calorieën hangt dus van een aantal verschillende dingen: hoeveel restsuikers zijn er overgebleven in de wijn (drink je zoetige rode wijn of juist een frisse droge witte wijn), hoe hoog is het alcoholpercentage én hoe vol schenk je je glas? Een glaasje wijn per dag is echt niet erg en past zo nu en dan, als je op de calorieën wilt letten, prima in je dieet. Het is vooral belangrijk dat je bewust drinkt en jezelf trakteert op wijnen die je écht lekker vindt. En dan het allerbelangrijkste: geniet ervan! Dan zijn het de calorieën zeker waard.

Proost!

Het bericht Hoeveel calorieën in wijn verscheen eerst op Wijnbloggers.

Vergelijkbare berichten